De implementatie van 'Samen beslissen' in het ziekenhuis en de werkdruk van zorgprofessionals | Amsterdam University Press Journals Online
2004
Volume 32, Issue 4
  • ISSN: 0921-5077
  • E-ISSN: 1875-7235

Abstract

Deze studie onderzoekt het effect van de interventie 'Samen beslissen' op de werkdruk voor zorgprofessionals in een ziekenhuis. 'Samen beslissen' is een vorm van gezamenlijke besluitvorming waarin patiënten actief worden betrokken. Internationaal empirisch onderzoek laat zien dat dergelijke interventies een positief effect hebben op patiëntgerelateerde uitkomsten, maar er is nog nauwelijks onderzoek gepubliceerd naar de effecten hiervan voor zorgprofessionals.

Met het Job Demands-Resources model als theoretische lens hebben we bestudeerd welke mechanismen een rol spelen als 'Samen beslissen' wordt toegepast bij patiënten die werden gediagnosticeerd met prostaatkanker. We hebben kwalitatieve data verzameld rondom de besluitvormingsprocessen bij tien patiënten waarbij twee zorgprofessionals betrokken zijn.

Naast een bevestiging van de positieve effecten voor patiënten laten de resultaten zien dat ook de zorgprofessionals de nieuwe manier van besluitvorming als positief ervaren. In termen van werkdruk zien we een goede balans tussen werkeisen en energiebronnen. Deze positieve effecten zijn te relateren aan de zorgvuldigheid waarmee een dergelijke andere manier van werken wordt ingevuld en geïmplementeerd. Dat betekent dat een zorgvuldige implementatie van een nieuwe manier van werken kan bijdragen aan het in de hand houden van werkdruk en zelfs kan bijdragen aan het welzijn van medewerkers in een sector die kampt met hoge werkdruk.

Loading

Article metrics loading...

/content/journals/10.5117/2019.032.004.004
2019-12-01
2023-12-03
Loading full text...

Full text loading...

http://instance.metastore.ingenta.com/content/journals/10.5117/2019.032.004.004
Loading
This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error