- Home
- A-Z Publications
- Gedrag & Organisatie
- Issue Home
Gedrag & Organisatie - Current Issue
Volume 38, Issue 1, 2025
- Artikel
-
-
-
Naar een evolutionaire Arbeids- & Organisatiepsychologie
More LessSamenvattingEen evolutionair-gerichte A&O-psycholoog kijkt naar eventuele mismatches tussen de manier waarop mensen nu werken en hoe onze verre voorouders werkten. Hoe sterker deze mismatch des te groter de kans op knelpunten in een organisatie. In dit artikel bespreek ik de kerntheorieën en kernprincipes uit de evolutionaire psychologie en hoe deze kunnen worden gebruikt in organisatiegedragsonderzoek en organisatie-advies. Fundamentele vragen, zoals waarom mensen werken, hoe samenwerking tot stand komt, en wat de primaire functies zijn van leiderschap, komen aan de orde. Een evolutionair-psychologisch perspectief kan leiden tot zowel een verdieping als verbreding van het onderzoek in de A&O-psychologie, en biedt ruimte voor vele nieuwe onderzoeksvragen, hypothesen en onderzoeksmethoden. Daarnaast levert deze kennis praktische inzichten op over de psychologie en het gedrag van mensen in organisaties. De weg naar een evolutionaire A&O-psychologie ligt open voor iedereen die zich erin wil verdiepen als onderzoeker of praktijkpsycholoog.
-
-
-
-
De waarde van employer branding: Het belang van merkdenken en een contingentiebenadering
Authors: Sanne T. S. Ghielen, Rein De Cooman & Luc SelsSamenvattingDit artikel geeft een overzicht van de uitkomsten van een proefschriftonderzoek naar de waarde van employer branding. We stellen (1) dat holistisch merkdenken de effectiviteit van employer branding kan vergroten, en (2) dat het toepassen van een contingentiebenadering helpt bij het begrijpen en inschatten van de waarde van employer branding. De combinatie van drie studies toont aan dat, wanneer gestreefd wordt naar het verhogen van werkgeversaantrekkelijkheid en sollicitatie-intenties, het zinvol kan zijn om het employer brand toe te spitsen op individuele voorkeuren van een doelgroep en/of het eigen consumentenmerk en hierbij merkstrategieën toe te passen. Specifiek tonen de studies aan dat de (meer)waarde van employer branding afhankelijk is van individuele (persoon-organisatie fit) en organisatorische contingenties (consumentenmerk, kennisintensiteit en kapitaalintensiteit). We bespreken de implicaties van deze bevindingen voor toekomstig onderzoek en geven verschillende aanbevelingen voor de praktijk.
-
-
-
Naar een professionelere selectiepsychologie: Beslissen op basis van algoritmes
Authors: Marvin Neumann, A. Susan M. Niessen & Rob R. MeijerSamenvattingHet gebruik van eenvoudige algoritmes om informatie te combineren (mechanische predictie) leidt tot betere beslissingen dan het combineren van dergelijke informatie ‘in het hoofd’ (holistische predictie). Toch worden algoritmes niet veel gebruikt bij beslissingen in de personeelselectie en toelating tot het hoger onderwijs. In dit dissertatieonderzoek hebben we onderzocht hoe deze algoritme-aversie overwonnen kan worden. We vonden dat het versterken van de autonomie van professionals bij mechanische predictie het gebruik van algoritmes aanmoedigt en vaak resulteert in betere selectiebeslissingen dan holistische predictie. Bovendien zorgde het trainen van beslissers in mechanische predictie voor een toename in algoritmegebruik. We bespreken de praktische implicaties van dit proefschrift en presenteren stappen die professionals en academici kunnen nemen om het gebruik van algoritmes aan te moedigen en besluitvorming te verbeteren.
-
-
-
Het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor de verloopintentie van werknemers
Authors: Marie Servaes, Saskia Crucke & Tom KluijtmansSamenvattingIn de literatuur worden verschillende dimensies van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) genoemd, die zowel intern als extern gericht kunnen zijn, afhankelijk van de beoogde belanghebbende. Desondanks is er nog beperkt onderzoek gedaan naar de specifieke relaties tussen deze dimensies en de houding en het gedrag van werknemers, en de onderliggende mechanismen die hierbij betrokken zijn. Bestaande empirische studies hebben MVO voornamelijk als een holistisch concept onderzocht. Deze studie sluit aan bij onderzoek dat de relaties tussen diverse dimensies van MVO en de houding en het gedrag van werknemers onderzoekt. Hierbij wordt erkend dat er sprake is van diverse relaties tussen verschillende MVO-dimensies en de houding en het gedrag van werknemers. In het bijzonder werd onderzocht hoe verschillende dimensies van MVO (werknemersgericht MVO, gemeenschapsgericht MVO en milieugericht MVO) gerelateerd zijn aan de verloopintentie van werknemers. Op basis van de zelfdeterminatietheorie werd een negatieve relatie verwacht tussen de verschillende dimensies van MVO en de verloopintentie van werknemers, waarbij eigenwaarde in de job en sociaal-impact-potentieel een mediërende rol zouden spelen. De resultaten van dit onderzoek, op basis van data verzameld bij 483 werknemers van Vlaamse winkelketens, bevestigden ons conceptuele model. Dit onderzoek heeft zowel theoretische als praktische implicaties.
-
- Redactie
-
Volumes & issues
-
Volume 38 (2025)
-
Volume 37 (2024)
-
Volume 36 (2023)
-
Volume 35 (2022)
-
Volume 34 (2021)
-
Volume 33 (2020)
-
Volume 32 (2019)
-
Volume 31 (2018)
-
Volume 30 (2017)
-
Volume 29 (2016)
-
Volume 28 (2015)
-
Volume 27 (2014)
-
Volume 26 (2013)
-
Volume 25 (2012)
-
Volume 24 (2011)
-
Volume 23 (2010)
-
Volume 22 (2009)
-
Volume 21 (2008)
-
Volume 20 (2007)
-
Volume 19 (2006)
-
Volume 18 (2005)
-
Volume 17 (2004)
Most Read This Month Most Read RSS feed
