- Home
- A-Z Publications
- Gedrag & Organisatie
- Previous Issues
- Volume 27, Issue 4, 2014
Gedrag & Organisatie - Volume 27, Issue 4, 2014
Volume 27, Issue 4, 2014
-
-
Individuele verschillen in communicatiestijlen
More LessSamenvatting
Het doel van dit onderzoek was het empirisch ondersteunen van de structuur van de communicatiestijlen binnen het Sociale Stijlmodel door deze te relateren aan persoonlijkheid. De communicatiestijlen in het Sociale Stijlmodel bestaan uit twee dimensies, namelijk assertiviteit en responsiviteit, en een indicator die de wendbaarheid of flexibiliteit in het gebruik van de stijlen weergeeft. De 153 deelnemers aan dit onderzoek vroegen voor aanvang van een communicatiestijlentraining aan enkele collega’s en leidinggevenden om hun communicatiestijlen te beoordelen. Getracht is de door collega’s en leidinggevende gescoorde communicatiestijlen te voorspellen op grond van scores op een op het Big Five-model gebaseerde persoonlijkheidsvragenlijst die door de deelnemers zelf is ingevuld. Uit de regressieanalyses bleek extraversie de belangrijkste voorspeller van responsiviteit te zijn. Assertiviteit werd voorspeld door extraversie, zelfpresentatie en vriendelijkheid (negatief verband). Wendbaarheid werd voorspeld door vriendelijkheid, neuroticisme (negatief verband) en openheid voor ervaringen (negatief verband). Gegeven de gevonden relaties lijken communicatiestijlen voor een niet onbelangrijk deel bepaald te worden door persoonlijkheid. Organisaties zouden hiermee rekening moeten houden wanneer zij hun medewerkers een communicatiestijlentraining laten volgen.
-
-
-
Bevlogenheid en werkverslaving
Authors: Ilona van Beek, Ilse Kranenburg, Gaby Reijseger, Toon Taris & Wilmar SchaufeliSamenvatting
Op basis van Deci en Ryan’s Zelf-Determinatie Theorie zijn in het huidige onderzoek de mogelijke antecedenten van bevlogenheid en werkverslaving onderzocht. Daarnaast zijn van deze twee typen hard werken de relaties met diverse indicatoren van werkprestatie onderzocht (in-rol en extra-rol gedrag, contraproductief gedrag en verloopintentie). In totaal hebben 275 Nederlandse zorgmedewerkers een online vragenlijst ingevuld. Analyse van een lineair structuurmodel toonde aan dat bevrediging van de behoeften aan autonomie en relationele verbondenheid gepaard gaat met bevlogenheid, en dat het uitblijven van bevrediging van de behoeften aan autonomie en competentie gepaard gaat met werkverslaving. Bovendien hangen de twee typen hard werken positief samen met extra-rol gedrag en hangt bevlogenheid negatief samen met verloopintentie. Verder lieten de analyses zien dat bevrediging van de psychologische basisbehoeften gepaard gaat met verschillende aspecten van werkprestatie. Het huidige onderzoek biedt handvatten voor de praktijk om bevlogenheid te stimuleren en werkverslaving tegen te gaan en om prestaties te optimaliseren.
-
-
-
Persoonlijkheid als voorspeller van werkprestatie en contraproductief werkgedrag
More LessSamenvatting
Dit artikel heeft ten eerste tot doel inzicht te geven in de vraag welke persoonlijkheidsdimensies werkprestatie en contraproductief werkgedrag voorspellen. Een tweede doel is om vast te stellen hoe de voorspellende waarde van persoonlijkheid verhoogd kan worden. Hierbij is gekeken naar drie factoren: het gebruik van specifieke persoonlijkheidsschalen, het toevoegen van een specifieke context aan de persoonlijkheidsvragen en het beïnvloeden van de specifieke vergelijkingsgroep die iemand in gedachten heeft tijdens het invullen van een persoonlijkheidstest. Uit de resultaten komt naar voren dat de voorspellingskracht van een persoonlijkheidstest verbetert wanneer gekeken wordt naar de specifieke onderliggende schalen van de brede dimensies en wanneer een relevante context aan de persoonlijkheidsitems, in dit geval ‘op het werk’, wordt toegevoegd. Daarnaast suggereren de bevindingen dat de specifieke vergelijkingsgroep die iemand in gedachten heeft tijdens het invullen van een persoonlijkheidstest, invloed heeft op het soort antwoorden dat diegene geeft. Dit onderzoek benadrukt hiermee het belang van meer specifieke persoonlijkheidsmetingen om de voorspelling van werkprestatie en contraproductief werkgedrag te verbeteren.
-
-
-
Het managen van rechtvaardigheidsverwachtingen van sollicitanten
Authors: Brigitte Geenen & Karin ProostSamenvatting
Vanwege de ‘war for talent’ hebben organisaties moeite om bepaalde posities opgevuld te krijgen. Een mogelijk wapen in deze strijd zijn de rechtvaardigheidsverwachtingen van sollicitanten, dat wil zeggen hun verwachtingen over de mate waarin de selectieprocedures van een organisatie en de uitkomsten daarvan rechtvaardig zijn. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van een promotieonderzoek naar antecedenten en gevolgen van rechtvaardigheidsverwachtingen. Eerst wordt ingegaan op de modererende rol van selectie-ervaring in de relatie tussen bestaande overtuigingen van sollicitanten en hun rechtvaardigheidsverwachtingen. Verder wordt de mediërende rol onderzocht van rechtvaardigheidsverwachtingen in de relatie tussen ‘peer communication’ over rechtvaardigheid van de selectieprocedure en testangst en - motivatie. Ten slotte wordt ingegaan op de modererende rol van affect in de relatie tussen rechtvaardigheidsverwachtingen en de intentie om een organisatie aan te bevelen dan wel een klacht neer te leggen.De bovenbeschreven onderzoeksvragen werden in drie studies (twee veldstudies en een experiment) onderzocht. Aangetoond werd dat selectie-ervaring de relatie tussen bestaande overtuigingen en rechtvaardigheidsverwachtingen beïnvloedde, dat ‘peer communication’ een verlagend effect had op testangst en een verhogend effect op testmotivatie, en dat positief en negatief affect de relaties tussen rechtvaardigheidsverwachtingen en de intenties van sollicitanten om een organisatie aan te bevelen dan wel aan te klagen, versterkten.
-
Volumes & issues
-
Volume 38 (2025)
-
Volume 37 (2024)
-
Volume 36 (2023)
-
Volume 35 (2022)
-
Volume 34 (2021)
-
Volume 33 (2020)
-
Volume 32 (2019)
-
Volume 31 (2018)
-
Volume 30 (2017)
-
Volume 29 (2016)
-
Volume 28 (2015)
-
Volume 27 (2014)
-
Volume 26 (2013)
-
Volume 25 (2012)
-
Volume 24 (2011)
-
Volume 23 (2010)
-
Volume 22 (2009)
-
Volume 21 (2008)
-
Volume 20 (2007)
-
Volume 19 (2006)
-
Volume 18 (2005)
-
Volume 17 (2004)
Most Read This Month
