- Home
- A-Z Publicaties
- Gedrag & Organisatie
- Previous Issues
- Volume 37, Issue 1, 2024
Gedrag & Organisatie - Volume 37, Issue 1, 2024
Volume 37, Issue 1, 2024
- Redactioneel
-
- Reeks ‘Duurzame Inzetbaarheid’
-
-
-
Succesvol ouder worden op het werk: Een gebalanceerd, positief en inclusief perspectief
Meer MinderSamenvattingDe Nederlandse beroepsbevolking vergrijst en oudere werknemers zijn harder nodig dan ooit. Desondanks vallen oudere werknemers vaak vroegtijdig uit of daalt hun werkvermogen of werkmotivatie. Onderzoek naar succesvol ouder worden op het werk is daarom belangrijk om inzichtelijk te maken hoe succesvol ouder worden op het werk kan worden gefaciliteerd en wat daarin de rol is van organisaties en van oudere werknemers zelf. In deze oratiebewerking wordt toegelicht wat we uit eerder onderzoek weten over (succesvol) ouder worden op het werk en de rol die organisaties en oudere werknemers daarin spelen. Daarnaast worden mogelijke richtingen voor toekomstig onderzoek besproken. Hierbij wordt een gebalanceerd, positief en inclusief perspectief genomen door te focussen op (1) zowel het vermogen als de motivatie om door te werken, waarbij zowel het perspectief van de organisatie als het individu wordt meegenomen; (2) unieke kwaliteiten van oudere werknemers en de actieve rol die zij spelen in het omgaan met ouder worden op het werk; en (3) kwetsbare oudere werknemers en de rol die de organisatie kan en mag spelen in het faciliteren van succesvol ouder worden voor deze groep.
-
-
-
-
Floreren in dynamische werkcontexten door optimale adaptatie
Meer MinderSamenvattingEen overgrote meerderheid van de werkenden heeft te maken met soms intensieve veranderingen in werk en organisatie. De mate waarin en de manier waarop werkenden zich aanpassen aan veranderingen beïnvloedt of ze floreren in een dynamische werkomgeving en ook of ze op lange termijn goed blijven functioneren. Onderzoek toont aan dat veranderingen in werk en organisatie zowel gunstige als ongunstige gevolgen hebben voor de vitaliteit en het leren van werkenden. Krimp en herstructurering hebben vooral een negatieve impact, en groei en innovatie een positieve impact op het floreren van werkenden. Er ligt echter een belangrijke wetenschappelijke uitdaging in het verklaren van de grote mate van onverklaarde interindividuele variatie in adaptief gedrag van werkenden. In deze oratiebewerking wordt een nieuw model voorgesteld – het adaptatie-activatie model – waarmee meer inzicht kan worden verkregen in de factoren, processen en mechanismen die interindividuele verschillen in adaptatie kunnen verklaren. Centraal daarbij staan adaptieve eisen en adaptieve hulpbronnen en het samenspel daartussen. Ten slotte wordt gereflecteerd over wanneer adaptatie succesvol is: niet effectieve, maar optimale adaptatie moet de maatstaf voor succesvolle adaptatie zijn. Dat vereist geïntegreerd adaptief gedrag en persoonlijk meesterschap.
-
- Artikelen
-
-
-
Morele oordeelsvorming door commissarissen en toezichthouders, en de relatie met morele identiteit en geslacht
Auteurs: Mijntje Lückerath-Rovers & Karin ProostSamenvattingBestuurders en commissarissen in de top van ondernemingen en organisaties moeten regelmatig besluiten nemen waarbij ze te maken hebben met tegenstrijdige belangen en conflicterende morele normen. Deze afwegingen en besluiten worden vaak bekritiseerd, en zelfs immoreel of onethisch genoemd. In deze studie wordt de relatie onderzocht tussen morele identiteit en geslacht van commissarissen en hun morele oordeelsvorming. We onderscheiden in morele oordeelsvorming (1) utilitaristische overwegingen, waarbij belangen worden afgewogen, in een rationeel proces, en (2) deontologische overwegingen, waarbij de consistentie met morele normen bepalend is, in een meer emotioneel proces. In ons onderzoek onder 145 Nederlandse commissarissen is de morele identiteit gemeten. Met negen morele dilemma’s en de process dissociation procedure zijn aparte scores berekend voor utilitaristische en deontologische overwegingen. Het private deel van morele identiteit (internalisering) en het geslacht van de commissarissen bleken voorspellend voor deontologische overwegingen, maar niet voor utilitaristische overwegingen. Mannelijke en vrouwelijke commissarissen verschilden dus vooral in het snelle, meer intuïtieve proces van deontologische morele oordeelsvorming.
-
-
-
-
De relatie tussen behoeften en wendbaarheid van medewerkers en de mediërende rol van de attitude ten aanzien van verandering
Meer MinderSamenvattingDeze studie onderzocht het wendbaarheidsgedrag van werknemers tijdens een organisatieverandering en welke behoeften (needs) maken dat zij dit gedrag proactief of adaptief vertonen. De relatie werd bestudeerd tussen basismotieven van werknemers, namelijk de behoefte aan macht, prestatie, verbondenheid en verandering, en hun wendbaarheidsgedrag. Honderd werknemers van een dienstverlenende organisatie in een gepland veranderproces beoordeelden zichzelf op wendbaarheid. Zij werden daarnaast ieder door drie directe collega’s op wendbaarheid beoordeeld. De zelf- en anderbeoordeelde wendbaarheid werden geïntegreerd in een oordeel. De behoefte aan macht, prestatie en verandering, maar niet de behoefte aan verbondenheid, bleken positief samen te hangen met proactieve wendbaarheid. Adaptieve wendbaarheid bleek met uitzondering van de behoefte aan macht, niet samen te hangen met deze behoeften. Voorts bleek het attitude-element ‘emoties over de verandering’ een belangrijke mediator tussen de behoeften aan macht en verandering en proactieve wendbaarheid. Deze resultaten geven aan dat een organisatie die oog wil hebben voor de adaptieve wendbaarheid van medewerkers, minder aandacht hoeft te schenken aan onderlinge verschillen in hun basismotieven, behalve aan de behoefte aan macht. Voor het bevorderen van de proactieve wendbaarheid van medewerkers is er wel aandacht nodig voor verschillen tussen medewerkers in hun basisbehoeften.
-
- Call for Papers
Volumes & issues
-
Volume 37 (2024)
-
Volume 36 (2023)
-
Volume 35 (2022)
-
Volume 34 (2021)
-
Volume 33 (2020)
-
Volume 32 (2019)
-
Volume 31 (2018)
-
Volume 30 (2017)
-
Volume 29 (2016)
-
Volume 28 (2015)
-
Volume 27 (2014)
-
Volume 26 (2013)
-
Volume 25 (2012)
-
Volume 24 (2011)
-
Volume 23 (2010)
-
Volume 22 (2009)
-
Volume 21 (2008)
-
Volume 20 (2007)
-
Volume 19 (2006)
-
Volume 18 (2005)
-
Volume 17 (2004)