De visie van het Kinderrechtencomité op hoe het belang van het kind onderzocht en vastgesteld moet worden; een uitwerking voor zaken betreffende kindermishandeling en verwaarlozing | Amsterdam University Press Journals Online
2004
Volume 34, Issue 3
  • ISSN: 1567-7109
  • E-ISSN: 2468-1652

Abstract

Samenvatting

Dit jaar viert het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn 25e verjaardag. Eén van de sleutelbepaling van het verdrag is artikel 3 lid 1. Dit artikel heeft als strekking dat de belangen van het kind een eerste overweging moeten zijn bij alle besluiten waarmee het kind te maken kan krijgen.

Als het vermoeden bestaat dat het kind wordt verwaarloosd of mishandeld, is een van de eerste vragen of de veiligheid van het kind ‘thuis’ beschermd kan worden of dat het kind in een alternatieve vorm van opvang moet worden geplaatst om de veiligheid en diens ontwikkeling te beschermen. Deze bijdrage presenteert een multidisciplinaire pedagogische-juridische methodiek die gebruikt kan worden een dergelijke vraag te onderzoeken en een besluit te nemen waarbij het belang van het kind werkelijk eerste overweging is. Hierbij worden juridische en pedagogische inzichten gecombineerd en kinderrechten in beschouwing worden genomen. De methodiek kan worden uitgewerkt voor alle soorten besluiten en alle rechtsgebieden in de Nederlandse, Europese en mondiale context die de belangen van het kind raken.

Loading

Article metrics loading...

/content/journals/10.5117/PED2014.3.KALV
2014-10-01
2024-02-28
Loading full text...

Full text loading...

http://instance.metastore.ingenta.com/content/journals/10.5117/PED2014.3.KALV
Loading
  • Article Type: Research Article
This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error