- Home
- A-Z Publications
- Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken
- Previous Issues
- Volume 41, Issue 1, 2025
Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken - Volume 41, Issue 1, 2025
Volume 41, Issue 1, 2025
- Redactioneel
-
- CBS-bericht
-
-
-
De nieuwe armoedemeting in Nederland
Authors: Marion van den Brakel & Kai GiddingSamenvattingHet CBS, SCP en Nibud hebben een nieuwe methode ontwikkeld om armoede in Nederland te meten. De nieuwe armoedegrens vervangt de grenzen die tot nu toe werden gebruikt om armoede te meten. De grens is gebaseerd op het bedrag dat minimaal nodig is om te kunnen leven en mee te kunnen doen in de samenleving. Anders dan voorheen tellen bij de bepaling van armoede naast het inkomen ook spaargeld of ander meteen inzetbaar bezit mee, evenals de uitgaven aan de grootste vaste lasten (wonen, energie en zorgpremie). Als er na het betalen van deze vaste lasten te weinig geld overblijft voor de andere basisbehoeften, dan is een huishouden (en de mensen die er deel van uitmaken) volgens de nieuwe methode arm. Volgens deze nieuwe methode waren 540.000 mensen arm in 2023. Dat komt neer op 3,1 procent van de bevolking. Op 2020 na daalde de armoede na 2018 jaarlijks. Toen was het percentage nog 7,1. Bijna 175.000 mensen waren in 2023 al minstens drie jaar op rij arm. Dat betekent dat 1 op de 3 mensen in armoede langdurig arm was.
-
-
- Artikel
-
-
-
De studie van arbeidskwaliteit op een hyperflexibele arbeidsmarkt: conceptuele en empirische uitdagingen
More LessSamenvattingIn het onderzoek naar arbeidskwaliteit bestaat er consensus over het multidimensionale karakter van de invloed van arbeid op de gezondheid, het welzijn en het functioneren van werkenden. Factoren die de kwaliteit van een baan bepalen hebben niet alleen te maken met de inhoud van arbeidstaken en de daarmee verbonden arbeidsomstandigheden, maar ook de arbeidsvoorwaarden en -verhoudingen spelen een belangrijke rol. Inzichten over de gevolgen van de verschillende dimensies van arbeidskwaliteit zijn echter nog hoofdzakelijk afkomstig van onderzoek bij (vaste) werknemers en houden geen rekening met nieuwe tewerkstellingsvormen. Vandaag kan worden gesteld dat we een tweede golf van flexibilisering – of ‘hyperflexibilisering’ – hebben bereikt. Sinds de covidpandemie maakten veel werknemers een radicale omslag naar plaats- en tijdsonafhankelijk werk. Daarnaast zien we de groei van nieuwe arbeidsmodellen zoals freelance werk, platformwerk, studentenarbeid, flexi-jobs, oproepcontracten en detachering van buitenlandse werkkrachten. Nadat een overzicht van deze fenomenen in België en Nederland is gegeven, worden de uitdagingen voor het onderzoeken van arbeidskwaliteit verbonden met deze nieuwe manieren van werken besproken.
-
-
-
-
Deeltijdwerken in de bijstand, de moeite waard?
Authors: Mathieu Portielje, Judith Elshout, Joop Zinsmeister & Hafid BallafkihSamenvattingDe afgelopen jaren heeft betaald deeltijdwerk in de bijstand onder beleidsmakers meer aandacht gekregen, mede door de beperkte mogelijkheden voor veel bijstandsgerechtigden om volledig uit te stromen. Maar er is weinig onderzoek gedaan naar de beweegredenen van bijstandsgerechtigden om in deeltijd betaald werk te verrichten en de waarden die zij daarbij afwegen. In dit artikel geven we meer inzicht in de waarden die bijstandsgerechtigden afwegen om wel of niet in deeltijd betaald werk te verrichten in de bijstand. Dat doen we op basis van 31 kwalitatieve semigestructureerde interviews met bijstandsgerechtigden. De resultaten laten zien dat bijstandsgerechtigden verschillende intrinsieke en extrinsieke waarden tegen elkaar afwegen en dat het spanningsveld tussen die waarden de stap naar deeltijdwerk of uitstroom kan bemoeilijken. Deeltijdwerk in de bijstand heeft de potentie om een waardevol alternatief te vormen voor volledige uitstroom en bijstandsgerechtigden te helpen op weg naar uitstroom. Maar die potentie wordt nu niet volledig benut door de beperkte aandacht voor inkomenszekerheid en zinvolle werkinhoud in het beleidsdebat.
-
-
-
Vrouwen in deeltijdbanen: vrije keuze of noodgedwongen?
Authors: Ezra Dessers, Liesbeth Op de Beeck, Anne Guisset & Ignace PolletSamenvattingVrouwen werken vaker deeltijds dan mannen. Dit artikel onderzoekt in hoeverre die keuze vrijwillig is of eerder noodgedwongen. Op basis van de literatuur worden elementen die de keuze voor deeltijds werk beïnvloeden en de precariteitsrisico’s ervan besproken. Een conceptueel model vormt de basis voor het empirisch onderzoek. Interviews met vrouwen in detailhandel, schoonmaak en woonzorgcentra brengen de keuze en gevolgen van deeltijds werk in kaart. De resultaten tonen aan dat individuele en structurele beperkingen, zoals persoonlijke omstandigheden, een zwakke arbeidsmarktpositie en een gebrek aan voltijdse opties, een rol spelen. De studie wijst ook op gevolgen als financiële onzekerheid, beperkte doorgroeimogelijkheden en gezondheidsproblemen. Door het perspectief van werknemers centraal te stellen, biedt het onderzoek meer inzicht in de complexiteit van deeltijds werk en stelt het de gangbare definitie van onvrijwillig deeltijds werk ter discussie.
-
-
-
Precair werk als springplank uit de criminaliteit?
Authors: Meike Koop & Bart ReedijkSamenvattingIn dit artikel vragen we ons af welke invloed specifiek precair werk heeft op het desistance-proces bij jongvolwassenen die zijn veroordeeld voor high impact crime en georganiseerde criminaliteit. Methoden van dataverzameling waren gedurende een periode van twee jaar meerdere keren per maand participerend observeren in de praktijk van een re-integratieofficier, interviews, dossierstudie en reflectiegesprekken. In het artikel worden exemplarisch vier casussen nader beschreven. Kwalitatief hoogwaardige arbeid wordt gezien als trigger in het desistance-proces terwijl precaire arbeid juist wordt gezien als ook precariserend voor andere leefgebieden en als risicofactor voor persistentie in criminaliteit. Jongvolwassenen die in de criminaliteit hebben gewerkt, komen echter door hun slechte arbeidsmarktpositie vooral in aanmerking voor precair werk. We zien dat de jongvolwassenen toeleiden naar precair werk desondanks positief kan bijdragen aan het desistance-proces, als desistance-bevordering in de context van precair werk gericht is op een combinatie van transitiegerichte positieve zingeving en informeel en formeel leren.
-
- Columns
-
Volumes & issues
-
Volume 41 (2025)
-
Volume 40 (2024)
-
Volume 39 (2023)
-
Volume 38 (2022)
-
Volume 37 (2021)
-
Volume 36 (2020)
-
Volume 35 (2019)
-
Volume 34 (2018)
-
Volume 33 (2017)
-
Volume 32 (2016)
-
Volume 31 (2015)
-
Volume 30 (2014)
-
Volume 29 (2013)
-
Volume 28 (2012)
-
Volume 27 (2011)
-
Volume 26 (2010)
-
Volume 25 (2009)
-
Volume 24 (2008)
-
Volume 23 (2007)
-
Volume 22 (2006)
-
Volume 21 (2005)
Most Read This Month
