The Perspectives of the European institutions concerning the place of religion in education | Amsterdam University Press Journals Online
2004
Volume 33, Issue 2
  • ISSN: 1567-7109
  • E-ISSN: 2468-1652

Abstract

Samenvatting

Dit artikel brengt de hedendaagse ontwikkelingen in beeld van Europese organisaties met een focus op hun visie op religie en onderwijs. Aandacht wordt met name geschonken aan de Raad van Europa en de Europese Unie, maar ook aan de OSCE. Deze organisaties faciliteren de geregelde dialoog met kerken en geloofsgemeenschappen ten aanzien van hun bijdrage aan democratische processen, sociale cohesie en burgerschap, waarbij ook de eigen agenda van deze religieuze gemeenschappen aandacht krijgt.

Het artikel richt zich in het bijzonder op de plaats en de rol van religie in het onderwijs zoals die expliciet tot uiting komt in de rapporten van de Raad van Europa wanneer de religieuze en levensbeschouwelijke dimensie van interculturele dialoog en intercultureel onderwijs, democratische burgerschapsvorming en onderwijs gericht op mensenrechten in het geding is. Ook de Europese Unie is duidelijk gecommitteerd aan de dialoog met geloofsgemeenschappen, daarbij rekening houdend met de verschillen die bestaan in de respectieve natiestaten met betrekking tot de relatie van kerk en staat. Het aspect van religie in het onderwijs is om die reden veel meer impliciet in vergelijking met de Raad van Europa.

Loading

Article metrics loading...

/content/journals/10.5117/PED2013.2.SCHR
2013-06-01
2024-02-22
Loading full text...

Full text loading...

http://instance.metastore.ingenta.com/content/journals/10.5117/PED2013.2.SCHR
Loading
  • Article Type: Research Article
This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error