- Home
- A-Z Publications
- Pedagogiek
- Previous Issues
- Volume 41, Issue 2, 2021
Pedagogiek - Volume 41, Issue 2, 2021
Volume 41, Issue 2, 2021
-
-
‘Een oedipaal conflict op een epileptische basis’
More LessAbstractDit artikel bespreekt het diagnosticeren en behandelen van gedragsproblemen in de universitaire kliniek voor kinderpsychiatrie die tussen 1952 en 1962 werd geleid door de eerste Nederlandse hoogleraar in het vakgebied, Theo Hart de Ruyter. Zoals veel generatiegenoten was hij, behalve psychiater, ook psychoanalyticus. Algemeen wordt aangenomen dat de kinderpsychiatrie toen primair werd beïnvloed door de psychoanalyse met haar focus gericht op een verklaring van gedragsproblemen vanuit de opvoeding. Deze aanname is echter niet getoetst aan de klinische praktijk. Waren verklaringen die naar de kinderlijke natuur verwijzen – zoals de neurologische constitutie of erfelijke aanleg – toen uit de spreekkamer verdwenen en was behandeling met medicatie taboe, zoals is gesuggereerd? Hart de Ruyters theoretische werk wordt vergeleken met dat van vakgenoten uit dezelfde tijd. Op basis van patiëntendossiers wordt het bovendien vergeleken met de manier waarop hij kinderen diagnosticeerde en behandelde. Zowel theorie en praktijk als etiologie en behandeling bleken nature en nurture te vermengen. Het gebruik van een elektro-encefalogram en medicatie doet evenwel geen afbreuk aan de overwegende oriëntatie van de kliniek op de nieuwste versies van de psychoanalyse. Het onderstreept, net als het gebruik van ogenschijnlijk onverenigbare theorieën, het semi-geïmproviseerde karakter van de vroege academische kinderpsychiatrie.
-
-
-
Een Theoretisch Kader voor Verwondering in het Onderwijs
More LessAbstractIn de filosofische literatuur is er het laatste decennium veel aandacht geweest voor het educatieve belang van verwondering. In dit artikel presenteren we een theoretisch kader van specifieke onderwijsstrategieën en dimensies van schoolbeleid die relevant zijn voor leerkrachten en scholen om verwondering bij leerlingen te stimuleren. We onderscheiden acht onderwijsstrategieën van leerkrachten die eraan bijdragen dat leerlingen zich verwonderen op school. Sommige strategieën betreffen de persoonlijke stijl van de leerkracht zoals een sensitieve houding tegenover de initiële verwondering van leerlingen en het tonen van de eigen verwondering en fascinatie tijdens de les. Andere strategieën betreffen specifieke activiteiten zoals leerlingen een persoonlijke betekenis laten geven aan de lesinhoud, de verbeelding van leerlingen stimuleren en een verrijkte leeromgeving creëren. Daarnaast onderscheiden we drie aspecten van het schoolbeleid die relevant zijn voor leerkrachten om de strategieën voor verwondering in te kunnen zetten. Als laatste presenteren we een op het theoretisch kader gebaseerde vragenlijst voor leerkrachten en schoolleiders in het basisonderwijs: de Wonder-full Education Questionnaire. We concluderen dat het theoretisch kader en de hierop gebaseerde vragenlijst ruime mogelijkheden bieden om empirisch onderzoek te doen naar de rol van verwondering in het onderwijs.
-
-
-
De pedagogische dimensie van formuleer- en schrijfstijlonderwijs binnen het schoolvak Nederlands
Authors: Jeroen Steenbakkers, Veerle Baaijen & Kees de GlopperAbstractThe pedagogical dimension of lessons writing style and written expression in the Dutch language arts in secondary education
An analysis of the curriculum, the didactical discourse and teaching practices
This study focuses on the question to which extent writing style and written expression, two aspects of the Dutch language arts curriculum, pay attention to pedagogical themes, values and norms. To answer this question we have studied curriculum documents, pedagogical handbooks, teaching materials and teaching practices in relation to pedagogical core concepts: good education should be about qualification, socialization and subjectification, it needs teachers who are allowed to educate their students and education that incorporates risk. In the results of this study all indicators point in the same direction: the common lessons for writing style and formulation are not related to pedagogical values and norms. This is a problem, because if we do not align the teaching practices with pedagogical insights, values and goals, this can lead to undesirable pedagogical practices and to impoverishment of teachers’ profession. This study concludes with the recommendation that the revision of the curriculum of Dutch language arts should be enriched with pedagogical insights, values and goals.
-
Most Read This Month
