- Home
- A-Z Publications
- Tijdschrift voor HRM
- Previous Issues
- Volume 27, Issue 2, 2024
Tijdschrift voor HRM - Volume 27, Issue 2, 2024
Volume 27, Issue 2, 2024
- Artikel
-
-
-
Onderzoek naar HRM in Nederland en Vlaanderen
Abstract NLNaar aanleiding van het 25-jarig jubileum van Tijdschrift voor HRM, meten we in dit artikel de stand van zaken op van het HRM-onderzoek uit Nederland en Vlaanderen van de voorbije 25 jaar. Het eerste artikel in het eerste nummer van de eerste jaargang (1998) van het tijdschrift, i.e. HRM in Nederland (Looise & Paauwe, 1998), vormt het referentiepunt voor onze terugblik. Om de stand van zaken op te maken, bevroegen we een aantal HRM-onderzoekers uit beide regio’s en deden bibliometrische analyses (VOS Viewer) van de publicaties uit onderzoeks- en vakgroepen die gelieerd zijn aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit en zich profileren rond het vakgebied HRM. We stellen vast dat HRM als vakgebied duidelijk op de kaart gezet werd de voorbije 25 jaar. Zowel in onderwijs als onderzoek. In het onderzoek zien we een verschuiving in thema’s; van aandacht voor institutionele en meer maatschappelijk georiënteerde thema’s naar een focus op het organisatorisch perspectief op HRM en werknemersuitkomsten. Hoewel het onderzoek internationaal vandaag op de kaart staat en de banden met de praktijk worden aangehaald, creëert de verschuiving in thema’s – samen met de steeds strenger wordende vereisten voor onderzoek en een sterke focus op een positivistisch paradigma – ook een duidelijke spanning tussen rigor en relevance. Wil HRM-onderzoek het verschil (blijven) maken voor de praktijk in de toekomst, dan zullen diverse actoren inspanningen moeten leveren in lijn met een aantal reeds ingezette bewegingen, zoals o.a. meer aandacht voor de grote maatschappelijke uitdagingen via multidiciplinair onderzoek, openheid voor paradigma die toelaten de complexe realiteit te vatten, het sterker inzetten op evidence-based projecten met de praktijk en een meer erkennend en waarderend HRM voor academici.
-
-
-
-
Een leven lang leren is niet genderneutraal
More LessAbstract NLOndanks aanzienlijke vooruitgang zijn vrouwen nog steeds achtergesteld op veel gebieden. Gelijke kansen en inclusiviteit van leren en ontwikkelen voor vrouwen zijn cruciaal voor het bereiken van gendergelijkheid. Echter, de huidige theorieën en modellen van een leven lang leren erkennen de rol van gender niet, terwijl er in trainingen en opleidingen van uit wordt gegaan dat gelijke behandeling leidt tot gelijke kansen. Deze studie onderzoekt hoe gender de ervaringen en uitkomsten op het gebied van een leven lang leren beïnvloedt. Een uitgebreide literatuurstudie toont aan dat gender een significante invloed heeft op een leven lang leren. Vervolgens wordt via een casestudie de rol van gender in drie trainingsprogramma’s binnen een internationale onderneming onderzocht. De onderzoeksmethodologie is kwalitatief met semigestructureerde interviews met deelnemers, programmaleiders en trainers, samen met documentanalyses. De conclusie van deze studie is dat toekomstig HR-onderzoek en de HR-praktijk de impact van gender in een leven lang leren moeten erkennen en adresseren om gendergelijkheid te waarborgen.
-
-
-
Gedeeld werkgeverschap: personeel delen in een werkgeversnetwerk
More LessAbstract NLZowel in de wetenschap als in de praktijk wordt steeds meer aandacht besteed aan gedeeld werkgeverschap. Door werk anders te organiseren, waarbij organisaties over de eigen grenzen heen durven te kijken, ontstaan mogelijkheden om prangende personeels- en arbeidsmarktvraagstukken het hoofd te bieden. Een heldere conceptualisering van wat gedeeld werkgeverschap precies is, ontbreekt momenteel echter en daarmee blijven ook de uitdagingen die organisaties en samenwerkingsverbanden in de praktijk ervaren, onderbelicht. In dit artikel verkennen we het concept gedeeld werkgeverschap vanuit de wetenschap en de praktijk. We detecteren drie uitdagingen die het delen van werkgeverschap kunnen bemoeilijken: juridische uitdagingen, de complexiteit van netwerksamenwerking en het ontbreken van intern draagvlak. We geven handvatten hoe hier in de praktijk mee kan worden omgegaan en wat de implicaties zijn voor de HRM-praktijk.
-
-
-
Jobcrafting: Een actueel overzicht, nieuwe inzichten en aanbevelingen voor professionals
More LessAbstract NLIn een snel veranderende arbeidswereld is zelfsturing van werknemers cruciaal. Jobcrafting, ofwel de activiteiten waarbij medewerkers zelf hun jobinhoud aanpassen zodat die beter aansluit bij de individuele talenten en motivatoren, wordt gezien als een essentiële vorm van zelfsturing. Jammer genoeg heerst er vandaag de dag een incompleet beeld over jobcrafting. Daarin tracht dit artikel aan de hand van drie delen verandering te brengen. Ten eerste, schetst het hoe het concept jobcrafting doorheen de jaren is uitgegroeid tot een begrip met zowel ‘approach’ als ‘avoidance’ vormen van jobcrafting. Approach jobcrafting verwijst doorgaans naar het positiever maken van de job, terwijl avoidance jobcrafting doorgaans verwijst naar het minder negatief maken van de job. Een conceptualisering die naar mijn aanvoelen nog onvoldoende is gekend buiten de wetenschappelijke literatuur. Ten tweede licht ik vijf nieuwe inzichten over jobcrafting toe die het resultaat waren van mijn promotieonderzoek. Afsluiten doe ik met drie praktische aanbevelingen. Managers en organisaties dienen: 1) autonomie te geven zodat medewerkers (inclusief thuiswerkers en freelancers) hun job kunnen craften en jobcrafting stimuleren; 2) erover te waken dat medewerkers niet te veel craften, aangezien dat uitputtend kan werken; en 3) approach en avoidance vormen van jobcrafting samen te bekijken om een juiste inschatting te maken van de craftinggevolgen.
-
Most Read This Month
